Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Ιστορία τουTaekwondo

Το Ταekwondo είναι μια Κορεάτικη τέχνη αυτοάμυνας, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει « τρόπος να χτυπάς με τα πόδια και τα χέρια».
Οργανώθηκε στην σημερινή του μορφή στα μέσα τις δεκαετίας του ’40 από τον ανθυπολοχαγό του Κορεατικού στρατού Choi Hong Hi,  ο οποίος διδάσκει σε λίγους στρατιώτες του τη νέα πολεμική τέχνη που βασίζεται στο Soo Bak-Gi, το Tae-Kyon (αρχαίες πολεμικές τέχνες της Κορέας) και το Karate.

Ο όρος Taekwondo επιλέχθηκε επίσημα το 1955 από ένα συμβούλιο δασκάλων, ιστορικών και εξεχόντων προσωπικοτήτων όχι μόνο γιατί περιέγραφε κατάλληλα την τέχνη αλλά και για την ομοιότητα με την αρχαία ονομασία Tae-Kyon και την εθνική χροιά που της προσέδιδε. Τα επόμενα χρόνια διαδίδεται στα πανεπιστήμια και το στρατό, που αποτελούν τη βάση για τη διάδοσή της στον υπόλοιπο κόσμο.

Το 1959 ο στρατηγός πλέον Choi Hong Hi με 19 από τους μαθητές του περιοδεύει στην Άπω Ανατολή  διαδίδοντας το Taekwondo.

Στις αρχές του ’60 διαδόθηκε στις Η.Π.Α. και λίγο αργότερα στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον την αγαπημένη ενασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 το Taekwondo παρουσίασε αλματώδη ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκεται για πρώτη φορά από τον εκπαιδευτή Κάσση Σταμάτη που είχε έλθει από την πρώην Δυτική Γερμανία στην Αθήνα στις αρχές του 1969, ενώ στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε το 1970 από τον εκπαιδευτή Στυλιανίδη Γιώργο.
Σήμερα, το Taekwondo αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης στο στρατό (σχολή Ευελπίδων, Αλεξιπτωτιστών , Υποβρυχίων Καταστροφών, Στρατονομία) και στα σώματα ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική), ενώ διδάσκεται από το 1987 στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής και από το 1992 στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης.
Έχει πολύ μεγάλη βάση αθλουμένων με ένα υπόστρωμα άνω των 470 αθλητικών συλλόγων με 20.000 αθλητές.

 

 


Το 1988 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το Taekwondo μετείχε ως άθλημα επίδειξης. Το ίδιο έγινε και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 όπου η Ελλάδα συμμετείχε με τον Σπύρο Μπάδα και την Μόρφω Δροσίδου, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο (χάλκινο) σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Στις 4-9-1994 στην 103η συνεδρίαση της ΔΟΕ στο Παρίσι ανακοινώθηκε η επίσημη εισαγωγή του Teakwondo στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.
Στην πρώτη της επίσημη συμμετοχή (Σίδνεϊ 2000) η Ελλάδα κατακτά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με τον Μιχάλη Μουρούτσο καθώς και δύο 8ες θέσεις με την Αρετή Αθανασοπούλου και τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η Ελλάδα κατακτά δύο αργυρά μετάλλια με την Έλλη Μυστακίδου και τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του ΠΕΚΙΝΟΥ, η Ελλάδα κατέκτησε ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο ξανά με τον Αλέξανδρο Νικολαίδη, ενώ συμμετείχαν χωρίς διάκριση η Έλλη Μυστακίδου και η Κυριακή Κούβαρη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.