Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Οι ζώνες στο Ταεκβοντό

Στο Taekwondo, όπως και σε όλες σχεδόν τις πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει τον χρόνο ενασχόλησης και το επίπεδο τεχνικής του αθλητή στο συγκεκριμένο άθλημα. Οι βαθμοί (Gups) των έγχρωμων ζωνών είναι δέκα (10) και ο καθένας αντιστοιχεί σε κάποιο χρώμα, ενώ οι βαθμοί (Dan) των μαύρων ζωνών είναι εννέα (9).
10ο Gup Άσπρη ζώνη
9ο Gup Μισή κίτρινη ζώνη
8ο Gup Κίτρινη ζώνη
7ο Gup Μισή πράσινη ζώνη
6ο Gup Πράσινη ζώνη
5ο Gup Μισή μπλε ζώνη
4ο Gup Μπλε ζώνη ζώνη
3ο Gup Μισή κόκκινη ζώνη
2ο Gup Κόκκινη ζώνη
1ο Gup Μισή μαύρη ζώνη
Όλοι οι βαθμοί Dan Μαύρη ζώνη.
Στόχος όλων των μαθητών του Taekwondo είναι η απόκτηση της μαύρης ζώνης, η οποία είναι απαραίτητη για να την συμμετοχή τους στις επίσημες αθλητικές διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Taekwondo (ΕΛΟΤ).
Η απόκτηση της επόμενης ζώνης γίνεται μετά από εξετάσεις, εντός της σχολής για τις έγχρωμες ζώνες και σε εκδήλωση η οποία διοργανώνεται από την ΕΛ.Ο.Τ. για τις μαύρες ζώνες, αφού έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος προπόνησης για την κάθε ζώνη.
Η σημασία των ζωνών στο Taekwondo είναι πολύ σημαντική. Μεγαλύτερη ζώνη σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, περισσότερη γνώση, περισσότερη πειθαρχία, μεγαλύτερη συγκέντρωση, μεγαλύτερο σεβασμό και μεγαλύτερη αφοσίωση στο Taekwondo. Οι μαθητές του Taekwondo μαθαίνουν ότι για την επίτευξη των στόχων τους απαιτείται υπομονή, σκληρή προσπάθεια και διάρκεια αρκετών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.