Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης

Γράφει ο Γούσης Χαράλαμπος
Ειδικός Γενικής Ιατρικής

Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι ο πιο συχνός τραυματισμός του ανθρώπινου σώματος και δυστυχώς αρκετά συχνός στους αθλητές του ΤΑΕΚWONDO .

Η ποδοκνημική είναι η άρθρωση που ενώνει την κνήμη με τον αστράγαλο.

Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους στις αρθρώσεις με τους συνδέσμους . Φανταστείτε τους συνδέσμους σαν ισχυρά συρματόσχοινα που αποτελούνται από πολλά σύρματα.
Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής προκαλείται συνήθως όταν γυρίζει το πέλμα προς τα μέσα .

Ανάλογα με την βαρύτητα ταξινομείται σε 3 βαθμούς .
Διάστρεμμα 1ου βαθμού έχουμε διάταση (τέντωμα ) των συνδέσμων
                   2ου βαθμού έχουμε μερική ρήξη ( σχίσιμο ) των συνδέσμων
                   3ου βαθμού έχουμε πλήρη ρήξη των συνδέσμων

Κλινική εικόνα: Ο αθλητής παρουσιάζει σε ελαφρές περιπτώσεις πόνο και δυσκολία βάδισης και σε σοβαρότερες περιπτώσεις επιπλέον οίδημα ( πρήξιμο ) , αιμάτωμα , αστάθεια και αδυναμία να βαδίσει.

Τι πρέπει να κάνει ο αθλητής: Οι πρώτες βοήθειες είναι, στις ελαφριές περιπτώσεις επίδεση της άρθρωσης με ελαστικό επίδεσμο , ψυχρά επιθέματα ( για τις πρώτες 2 ημέρες ) , ακινητοποίηση (ξάπλωμα ) με το πάσχον πόδι σε ανάρροπη θέση ( πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα ). Για τον πόνο μπορεί να χρησιμοποιεί αλοιφές ή και αντιφλεγμονώδη ( όχι σε παιδιά ) από το στόμα π.χ. Celebrex , Voltaren , Movatec .

Ο αθλητής επανέρχεται στις προπονήσεις όταν δεν αισθάνεται την παραμικρή ενόχληση, συνήθως σε 20 ημέρες .

Τους πρώτους 1-2 μήνες μετά τον τραυματισμό συνίσταται για να μην υποτροπιάσει να χρησιμοποιεί περιστραγαλίδα στις προπονήσεις.

Στις βαρύτερες περιπτώσεις όπου έχουμε οίδημα , αιμάτωμα , αδυναμία βάδισης είναι υποχρεωτικός ο ακτινολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό κατάγματος . Εδώ ο αθλητής πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο επανόδου στις προπονήσεις και τουλάχιστον 2 μήνες περιστραγαλίδα .

Τι πρέπει να κάνει ο προπονητής: Πρέπει να υπάρχουν στο γυμναστήριο παγοκύστες και ελαστικοί επίδεσμοι όλων των μεγεθών για την αντιμετώπιση  των διαστρεμμάτων και για την αποφυγή τους δε συνιστάται η προπόνηση σε έδαφος που γλιστράει.

Γούσης Χαράλαμπος
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ulm Γερμανίας

Πηγή: Taekwondo greece group 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.