Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Θλάσεις μυών

Γράφει ο Γούσης Χαράλαμπος 
Ειδικός Γενικής Ιατρικής

Η θλάση είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε άτομα τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Οι μύες αποτελούνται από μυικές ίνες , φανταστείτε τον μυ σαν ένα χοντρό σκοινί και τις μυικές ίνες σαν τις πολλές λεπτές κλωστές που αποτελούν αυτό το σκοινί .
Θλάση ονομάζεται η διάταση ( τέντωμα ) ή και μερική ή ολική ρήξη (σχίσιμο ) των μυικών ινών ενός μυ .
Συμπτώματα: Ο αθλητής μπορεί να αισθανθεί από ένα τράβηγμα μέχρι ένα έντονο διαξιφιστικό πόνο ( σαν μαχαιριά ή κάψιμο ) . Ταυτόχρονα με τον πόνο έχει και αδυναμία κίνησης στην περιοχή της θλάσης .

Τι πρέπει να κάνει ο αθλητής: Μόλις αισθανθεί την ενόχληση πρέπει να διακόψει την προπόνηση . Συνέχιση της προπόνησης θα έχει σαν συνέπεια επιδείνωση της θλάσης . Τις πρώτες δύο ημέρες εφαρμόζει ελαστικό επίδεσμο με ψυχρά επιθέματα στο σημείο της θλάσης . Στη συνέχεια επαλείφει με αντιφλεγμονώδεις αλοιφές (Voltaren , Roiplon , Biofenac) . Επίσης σ΄ αυτή τη φάση θα βοηθήσει και ένα τοπικό μασάζ .
Ο αθλητής επανέρχεται στις προπονήσεις σταδιακά , ο πόνος αποτελεί οδηγό και καμπανάκι κινδύνου.

Τι πρέπει να προσέξει ο προπονητής: Για να προληφθούν οι θλάσεις είναι απαραίτητη η καλή προθέρμανση , οι ασκήσεις διάτασης ( διατάσεις ) και τέλος η αποφυγή της υπερπροπόνησης . Σε κάθε γυμναστήριο πρέπει να υπάρχουν ελαστικοί επίδεσμοι και παγοκύστες ή ειδικές ψυκτικές σακούλες .

Γούσης Χαράλαμπος
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ulm Γερμανίας


Πηγή: Taekwondo greece group

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.